ELZC: Eerste Limburgse Zweefvlieg Club

Opendag zweefvliegen

Meevliegen in een zweefvliegtuig: een ervaring om nooit te vergeten!

Kom zaterdag 15 september tussen 11:00 uur en 17:00 uur eens kijken hoe een zweefvlieg dag verloopt, dit kan op de opendag voor het gereduceerde tarief van € 30,- i.p.v. de reguliere € 50,- voor een lierstart en slechts € 60,- i.p.v. de reguliere € 95,- voor een sleepstart.

Als u kiest voor een Lierstart € 30,-

Zweefvliegen met de lierstart geeft een spectaculair gevoel. Binnen enkele seconden na het straktrekken geeft de snelheidsmeter 100km/uur aan, wat het zweefvliegtuig in ongeveer 30 seconden tot een hoogte van max. 500 meter brengt. Vanaf hier begint de vlucht, die afhankelijk van het weer van 8 tot 20 minuten duurt. Kosten voor een lierstart op de opendag bedragen € 30,-

Met wie u vliegt

Nagenoeg ieder weekend vliegen de leden van de ELZC met veel plezier in Schinveld. Graag willen zij ook hun hobby met u delen. Een ervaren vlieger in het bezit van een brevet neemt u mee in een tweezitter.

Vluchtverloop

Na een spectaculaire lierstart zweeft het vliegtuig door de lucht en is alleen windgeruis te horen rond de cockpit. Op het dashboard is de hoogte, de snelheid en het stijgen of dalen van het vliegtuig af te lezen.

Op goede, zonnige dagen is het mogelijk om de vluchtduur te verlengen, door gebruik te maken van stijgende lucht: thermiek. Thermiek is er alleen als de weersomstandigheden goed zijn. Tijdens het thermieken, rondjes vliegen in stijgende lucht, kan het zweefvliegtuig vergezeld worden van een collega zweefvlieger of roofvogel. Aan de vlucht komt een einde als het vliegtuig gedaald is tot 200 meter; op deze hoogte wordt de landing ingezet.

Als u kiest voor een sleepstart achter een sleepvliegtuig duurt de start langer maar deze gaat minder stijl omhoog en uiteindelijk hoger, hierdoor is een langere vlucht van circa 20 minuten te garanderen.

Wie kan meevliegen

Iedereen die ouder is dan 7 jaar en met een massa van 100 kg of minder, heeft de mogelijkheid om een keer mee te vliegen in een tweepersoons zweefvliegtuig. Je kunt dan de omgeving eens vanuit de lucht bekijken.

Voorwaarden

  • Maximale lengte: 1,95 m
  • Maximaal gewicht: 100 kg
  • Minimale leeftijd: 7 jaar

Bereikbaarheid

Het clubhuis van de ELZC is per auto of fiets goed bereikbaar. Afhankelijk van de windrichting wordt er gestart aan de west- of oostzijde van het vliegveld. In het geval dat de vliegtuigen aan de oostzijde van het veld opgesteld staan, is het vanaf het clubhuis ongeveer 1 KM wandelen: vertrek bij de ingang van parkeerplaats over het pad aan de rechterzijde van het wildrooster in oostelijke richting (langs het zweefvliegterrein).